EEEL UNIVERSITY OF CALGARY

EEEL UNIVERSITY OF CALGARY

The University of Calgary Energy Environment Experiential Learning (EEEL) building provides over 10,000 square meters of multi-disciplinary space for undergraduate laboratories, seminar rooms, group and individual study spaces, and research laboratories.

The façade was designed so that it would manipulate the sun in various aspects of the landscape surrounding the building, redirecting the sun’s rays in order to get the maximum amount of sunlight indoors, while ensuring that the outdoor area between the surrounding buildings would also be bright. Interior glass walls allow undergrads to continually observe teaching that is on display. Energy efficiency was another design priority, as the architects aimed to push energy efficiency to be 50 to 60 percent better than a typical lab building. An earth-tube stem will be used to heat and cool the building by using the earth’s near constant subterranean temperature.

Allmar supplied the stainless steel toilet partitions, washroom accessories and glass walls.

Location: Calgary, Alberta
Architect: The Cohos Evamy Partners
Builder: EllisDon

EEEL-University-Of-Calgary